İFTAR VE SAHURUYLA RAMAZAN

Ramazan ayının gelmesiyle beraber birçok insanın beslenmesinde büyük değişiklikler görülür. Özellikle iftar sofralarında her şeyiyle tam teşekküllü hazırlanan sofralar vazgeçilmez hale gelir. Bu aylarda kimileri kilo alırken kimileri de aç kalarak kilo vermeyi umut ederler. Oysaki ne çok yiyerek formda kalabilirsiniz ne de aç kalarak verilen kiloların kalıcılığını sağlayabilirsiniz.

Sahur olmadan asla!

Sahurda uyanmakta zorlanan kişiler gün içerisinde enerji yoksunluğundan ötürü yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Kan şekerinin düşmesiyle de iftar saatinde yediklerinin kontrolünü sağlayamaz hale gelirler. Toplumda kilo vermek isteyen birçok bireyinde aç kalma mantığı ile yine sahur yapmadan kilo vereceği inancına sahiptirler. Bu şekilde beslenmenizin sonrasında bünyeniz bu eziyete daha fazla dayanamaz hale gelir ve verdiğiniz kiloların fazlasıyla geri alımına sebep olursunuz.

İftar sofrasına dikkat

Sahurda yaptığımız güzel bir sofra sonrası iftarda da yine aynı metodu uygulamanız gerekir. İlk olarak su ve 1-2 adet hurma veya az miktarda peynir-ekmek ile açtığınız orucunuzun ardından 1 kase çorba içip 15-20 dakika sonrasında ana yemeklere geçmeniz tavsiye edilir. Yağsız et ve et ürünleri, az yağlı sebze yemekleri, tam tahıllı ekmekler, salatalar tüketilmelidir. Pilav, makarna, hamur işlerine, şekerli ve asitli içeceklere dikkat edilmelidir. Tatlı için ise hafif ya da diyet tatlılar olup, yemekten 2 saat sonrası yenilmelidir. Tatlı yerine küçük bir kasede ceviz, fındık, leblebi, kuru meyvelerden oluşan karışımda tüketilebilir.

Sahurda protein muhakkak alınmalı

Sahurda genellikle süt, peynir, yumurta, yoğurt gibi bilhassa protein ağırlıklı besinler ile, tam tahıllı ürünler ve sebze-meyve bakımından zengin bir kahvaltı yapılmalıdır. Yağlı tuzlu kızartma, hamur işleri ya da bilhassa ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.

Su tüketimi nasıl olmalı?

Yaklaşık 17 saat açlıkla beraber susuz kalan vücutta sindirim faaliyeti durur ve metabolizma yavaşlar. Bu nedenle iftar ile sahur arasında ortalama 8-10 bardak arası muhakkak su içilmelidir.

Ramazanda spor yapılmalı mı?

İftar sonrası kan şekeri ani olarak yükseldiği için egzersiz yapmakta acele edilmemelidir. En az 1,5 -2 saat beklenilmelidir. Sonrasında 45-60 dakika yürüyüş veya hafif koşu yapılabilir. Böylece vücut direnç kazandırmış ve metabolizmanızı dengelemiş olursunuz.

ÖRNEK MENÜ
İFTAR MENÜSÜ

• 1-2 Hurma ve 1 bardak su 

• 1 kase Çorba

15 dakika sonra: 

• Yağsız et / Tavuk / Balık / Hindi eti veya Baklagil yemeği

• 1-3 dilim Ekmek / Bulgur pilavı

• Sebze yemeği (4-5 kaşık)

• Salata ve Maden suyu

2 saat sonra:    

• Süt + 1 porsiyon meyve veya haftada 2 gün sütlü tatlı 

 

SAHUR MENÜSÜ

• 1 bardak Süt veya Yoğurt veya Ayran

• 1 tane Yumurta veya az yağlı Menemen

• 1 dilim Peynir (az yağlı) veya Lor salatası  

• 1-3 dilim Esmer Ekmek / Tost / Az Yağlı Börek

• Salatalık, Domates, Yeşillik, Meyve

* Sağlık sorunu olmayan bireyler içindir. Porsiyonlama kişilere göre değişiklik gösterebilir.

* İftarla sahur arasında 8-10 bardak su içilmelidir.