KİLO VERMEDE KORUMA DÖNEMİ̇ NASIL OLMALIDIR?

Kilo verdiniz ve artık ideal kilonuza geldiniz, peki ya sonrası… İşte asıl iş burada başlıyor. Önemli olan verdiğiniz kilonun kalıcılığını yakalamaktır. Kilo alıp, kilo vermek ve bunu sürekliliğini sürdürmek metabolizmanın bozulmasına ve birçok vitamin eksikliğine neden olacaktır. Bir süre sonrasında hiçbir şekilde kilo veremediğinizi ve bilhassa kilo aldığınız göreceksiniz. Üstelik yanlış uygulanan ve bilinçsiz yapılan diyetlerle beraber işler daha kötüye gidecektir. Öncelikle işe bir uzman eşliğinde başlayın ve kilo verin. Peki bilinçli ve uzman eşliğinde verdiğiniz kilonun kalıcılığını nasıl yakalayabiliriz.

Uzmandan aldığınız beslenme düzenini sadece kilo verdiğiniz dönemlerde sağlamak doğru değil. Kilo verirken önerilen tüm kurallar sonrası içinde önemlidir. Bu beslenme tarzınızı kilo vermek için değil yaşam tarzının kalitesi için daima sürdürmelisiniz.  ‘’Kilo verdim, artık her şeyi yiyebilir’’ gibi bir ruh haline kapılmanız yanlıştır.

Amaç sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın kalıcılığını sağlamaktır. Bunun içinde gerekenler ;

Günün üç ana öğününü muhakkak yapmakla geçer. Protein ağırlıklı kahvaltı ardından az yağlı ve hafif bir öğle yemeği ve en son olarak da  saat 19:00 dan önce yenilen sebze ağırlıklı bir akşam yemeğidir.

Kahvaltı tercihiniz kesinlikle hazır poğaça, börek, kuruvasan,   nutella, bal-kaymak gibi  karbonhidrat  ve aşırı yağ içeren yemekler olmasın. Bunların yerine çok az yağ ile yapılan omlet, tam buğday ekmeğinden tost, az yağlı kendi yaptığınız börek, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez,  dilerseniz sütlü gevrek  gibi hafif gıdalardan tüketin.

Öğle yemeğinizi ise yine fast-food, hamur işleri, hazır gıdalar tüketmek yerine daha çok yağsız et, tavuk, balık, etli sebze yemeği yanında  az yağ ile yapılan çorba ya da pilav ve salata ile geçirin.

Akşam yemeğinde ise sindirimi kolay yemekleri sebze yemeği, baklagil yemeği, etli sebze gibi yemeklerin yanında çorba veya az miktarda pilav ve yoğurt tüketin.

Yine kilo verdiğiniz süreçte olduğu gibi ara öğünler yapınız. Ara öğünlerde meyve, badem, ceviz, ayran, leblebi, diyet bisküvi gibi porsiyon kontrolü dahilinde tüketebilirsiniz.

Su tüketimini asla ihmal etmeyiniz. Günlük 8-10 bardak arası su içiniz.

Günde 1-2 fincan sade kahve, 3 bardağı geçirmemek kaydıyla bitki çayları içebilirsiniz.

Haftanın 3-4 gün aktivite olarak spor ya da yürüyüş yapmaya çalışın.

Muhakkak kaçamaklarınız olacaktır. Kilo almamak için hiç kaçamak yapmayacağınız anlamına gelmiyor. Yalnız bu kaçamakların miktarını arttırmamanız ve bir sonraki öğünde ya da bir sonraki günde telafisini yapmalısınız. Gerek beslenmenizi dikkat ederek gerekse spor yaparak.

Haftada bir iki gün kendinizi şımartabilirsiniz. Küçük kaçamaklar yapmanızda sakınca yoktur. Mesela sütlü tatlı veya kek yemek gibi ya da bir ana öğününüzde yapacağınız fast-food gibi… Yalnız burada da kontrol sizin elinizde olmalı. Mesela pizza kaçamağında mayonez kullanmayın, orta boy pizzadan 1-2 dilim yemeyi tercih edin. Yanında içecek olarak maden suyu veya light içecekler tercih edebilirisiniz.

Kaçamaklarınız akşam geç saatlerde asla yapmayın. Saat 17:00 ‘dan önce yapın.

Akşam yemeğini hafif geçiştirin ve gerekirse acıkmadıysanız gece ara öğün yapmayın.

Yemekleri az yağlı yapın. 1 kg sebze yemeğine en fazla 2 yemek kaşığı yağ koyunuz. Et veya et ürünlerini yağsız ızgara, haşlama, fırında pişiriniz.

Pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tüketiniz. Her öğünde salata bulundurmaya çalışınız.

Yemek aralarında en fazla 1 bardak su içiniz. Her yemekten 20 dakika önce 1-2 bardak su içiniz.

Tabağınızın yarısını salata ile geri kısmını da diğer yemeklerle doldurunuz.

Ayakta ya da TV karşısında yemek yemeyiniz. Kendinize ait tabağınız olduğu takdirde ne kadar yediğinizin farkına varacaksınız. Kontrollü beslenmeye özen gösterin.

Yavaş yavaş yemek yiyin. Yemekleri olabildiğince çok çiğneyin. Çünkü beyine 20 dakikada tokluk hissi gitmektedir. Böylece daha az yemek yeme ve mideyi rahatlatmayı sağlayacaksınız.

Hazır gıdaların yerine, kendinizin yapacağı yemekler veya pasta börekler hazırlayınız. Yemek yapımında ya da katı yağ yerine sıvıyağ tercih ediniz.

Pasta börekte ise yine sıvıyağ kullanın ve tam buğday ununu tercih edin.

Şerbetli tatlı yerine daha çok sütlü ya da sıvıyağ ile yapılan tatlıları tercih ediniz.

Başta da dediğimiz gibi amaç; kilo vermekten ziyade sağlığınızın ve yaşam kalitenizin artışını sağlamaktır.