RAMAZAN AYINDA SAĞLIKLI BESLENME

Sağlıklı bir beslenmede 6 öğüne çıkanbeslenme düzeni ramazan gelince sahur ve iftar olmak üzere 2 öğüne düşer. Buşekilde beslenme de metabolizmamızı yavaşlatır. Kan şekeri- insülin dengesinideğiştirir ve genellikle kilo alımı gerçekleşir. Aynı zamanda ramazanın yazagelmesi nedeniyle sıcaklarla  birlikte dehalsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, uyuma isteği gibi sıkıntılar da olabilir.

Mutlaka sahura kalkın. Hem aç kalınan süreazalır hem de metabolizmanız daha az yavaşlar. Genellikle kahvaltılık ürünler tüketin. Yumurta anne sütünden sonragelen en iyi protein kaynağıdır. Mutlaka haşlanmış 1 yumurta tüketin, sizi toktutar. Yanında peynir, domates, salatalık, bol yeşillikli söğüş bir salata, tamtahıllı ekmek ve 1 porsiyonda meyve tüketin. Çay diüretik yani su atıcıolduğundan dolayı sahurda çok tercih etmeyiniz. Süt veya ıhlamur gibi bitkiçayları tüketebilirsiniz.

İftarda orucunuzu 2-3 adet zeytin veya 1hurmayla açtıktan sonra 2 bardak ılık su için. Önce çorbanızı için ve 15-20 dakikabir ara verin. Ardından ana yemeğimizi yiyebiliriz. Hem midemize birdenyüklenmemiş olup, hazımsızlık çekmeyiz hem de tıka basa yemeden doymuş oluruz.  Özellikle pilav makarna yenilecekse ya bulgurpilavı ya da esmer makarna tercih edebilirsiniz.  Ramazan ayında tatlı ihtiyacınız biraz dahaartabilir. Bu durumda az şekerli veya tatlandırıcılı komposto veya hoşaflar,haftada 1-2 gün olmak koşuluyla hafif sütlü tatlı tüketilebilir.  Susuzluğu önlemek için iftarla sahur arasındabol su içmeye gayret edin. Nane susuzluğa ve ağız kokusuna iyi gelir.

İftardan 1 saat sonra en azından orta tempoda30 dakika bir yürüyüş hem sindirime yardımcı olur hem de yediğinizin yakılmasınısağlar. Sağlıklı bir ramazan geçirmenizi dilerim.