HİPOSPADİAS VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Hipospadias Nedir?

Halk arasında “Peygamber Sünneti” olarak da bilenen “Hipospadias”, erkek cinsel organı peniste doğuştan görülen bir rahatsızlıktır. Penis içindeki idrar kanalının doğuştan kısa olup kanalın ucunun olması gerektiği yerde değil penis alt yüzünde bir yere açılmasına hipospadias denilir.

Sünnet derisi alt tarafta eksiktir, bu sebeple hipospadiası olan çocuklar “Doğuştan Sünnetli” veya “Peygamber Sünnetli” olarak da bilinmektedirler. Cinsel organın görünümü normal değildir, bazı ağır tiplerde dişi cinsel organına benzer ve doğumda cinsiyet belirsizliği yaşanabilir. Bu rahatsızlık nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık olarak her 200 ila 300 erkek bebekten 1’inde görülmektedir ve tanısı muayenede konulmaktadır.

Hipospadias Tedavisi

Hipospadias tipine göre değişik ameliyat yöntemleri ile tedavi mümkündür. Doğumdan sonra tedavi için ilk 6 ay beklenmektedir. İlk 6 ay gelişiminden sonra 2 yaşından önce tedavinin yapılması çocuğun psikolojik gelişimi açısından önemlidir. Bu dönemde yapılacak tedaviyi çocuk anımsamayacaktır.

Hipospadias rahatsızlığı olan çocuğun bilinçsiz bir şekilde sünnet edilmemesi ve tedavi planı konusunda mutlaka çocuk cerrahi uzmanı görüşü alınması gerekir. Hipospadias ameliyatında kısa olan idrar kanalı uzatılır, penisin ucundan işeme sağlanır, gövdedeki eğrilik sorunu düzeltilerek aynı ameliyatta sünnet de yapılmış olur.

Hafif ve orta rahatsızlığı olan çocuklarım hipospadias ameliyatlarında tek ameliyatta başarı oranı günümüz standartlarında oldukça yüksektir. Ailenin en büyük kaygısı hastanın normal işlevinde bir penise sahip olup olamayacağıdır. Ameliyat ile olabildiğince normal görünüm ve işleve sahip bir penis oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Ameliyat genel anestezi altında gerçekleşmektedir ve ameliyatın tipine göre farklı sürelerde tamamlanmaktadır.

Op. Dr. Kamil Değer Devecioğlu
Çocuk Cerrahisi