ŞARBON NEDİR?

Şarbon nedir?

Tehlikeli bir bakteriyel hastalıktır. Otçul hayvanlarda görülürken insanlara da bulaşabilir. Şarbon insanlarda Deri, Akciğer ve Bağırsak olmak üzere üç ana kritik tablo oluşturur. İnsandan insana geçmez.

Şarbon nasıl bulaşır?

Şarbonlu hayvana temas edilmesi (özellikle eldivensiz temas sonucu), şarbonlu hayvanın etinin yenmesi ile insana geçebilmektedir.

Şarbon nasıl anlaşılır?

Temas ile bulaşma sonucu 1 - 12 gün kuluçka döneminden sonra vücutta özellikle ellerde 1 ila 3cm genişliğinde orta kısmı siyah renkte deri lezyonları görülür.
Akciğer şarbonunun belirtileri soğuk algınlığına benzerken, ileri evrelerde hayati risk vardır.
Bağırsak şarbonunda ise iştah kaybı, kanlı ishal, mide bulantısı ve kusma görülür.

Şarbon nasıl tedavi edilir?

Bakteriyel bir hastalık olan şarbonun tedavisinde antibiyotikler uygulanır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, etkisi o ölçüde arttığından, şüpheli durumlarda en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.