ÇOCUKLARDA ÖFKE NÖBETİ KONTROLÜ

Öfke nöbetiyle başa çıkmak için bir çok yöntem bulunmaktadır ancak bir çocukta işe yarayan yöntem diğer çocukta işe yaramayabilir. Bunun en güzel örneğini kardeşler arasındaki öfkeye verdikleri tepkilerin farklılıklarında görebiliriz.

Nihai hedefimiz sadece krizi sonlandırmak değil, aynı zamanda bu durum karşısında çocuğumuza destek olmaktır.

Çocuklara öfke yaratan durumlar karşısında kendilerinde bazı fizyolojik değişikliklerin ortaya çıkacağı öğretilmelidir.

Çocuklar öfkelendiği dönem öncesinde kendi bedeninde oluşan değişiklikleri farkedemeyebilir ancak öfke denetimi için bu durum uyarıcı siren niteliğindedir.

"Öfke ile ilgili konuşurken bedeninde neler dikkatini çekti?" gibi sorular sorarak ya da bir insan resmi çizdirerek öfkeyi en çok bedeninin neresinde hissettiğini boya kalemleri kullanarak somutlaştırmasını isteyebilirsiniz.

Bu noktada öfkenin de diğer duygular gibi normal bir duygu olduğunu, ancak bunu yansıtma biçimimizin önemli olduğunu vurgulamamız faydalı olacaktır. 

Çocuğunuz öfke krizine girdiğinde onu ikna etmeye çalışmayın. Bu esnada dışarıya tamamen kapalı olacağından bu durum hakkında konuşmayı daha sonraya ertelemeye çalışın. Sakin kararlı ve soğukkanlı olmaya özen gösterin.

Çocuğunuz öfke nöbetine girdiğinde ya da bir isteği ile ilgili tutturduğunda onunla göz temasını keserek, ilgilenmiyor şeklinde gözükün.

Sakinleştiği ve ağlamayı bıraktığı noktada ilgilenip, davranışı hakkında konuşun. Yaptığı davranışı neden onaylamadığınızı, isteklerinin nasıl davrandığı noktada karşılanacağını ifade ederek, ağlamanın geçerli bir yöntem olmadığını ifade edin.

Unutmayın çocuklar sizin sınırlarınızı deniyor aslında.

Yapmanız Gerekenler;

• Eğer kendisine zarar verebileceği bir yerde ise onu güvenli bir yere taşıyınız.

• Ev dışarısında öfke krizi yaşamamak için dışarıda neler yapacağınızı çocuğunuzla önceden konuşarak planlayın. Örneğin, "alışveriş merkezine gittiğimizde sadece arkadaşının doğumgünü için oyuncak alacağız. Tüm oyuncaklara bakabilirsin ama sadece arkadaşına alacağız." gibi.

• Öfkesini dışarı vurabilmesi için yumuşak nesneler verebilirsiniz.

• Sakin kalarak problem çözme çabası içerisine girdiğinde onu takdir etmelisiniz.