Yaza Girerken Sağlıklı Beslenme ve Formda Kalma
16.05.2012
Buz gibi havalar,
kalın paltolar, yetersiz fiziksel aktivite, dengesiz beslenme derken aldığımız
kilolar; kıyafetlerimizin incelmesiyle gün yüzüne çıkmaya başladı. Böylelikle;
pek çoğumuzun gündemini diyet oluşturmaya başladı. Ve kısa sürede yüksek miktarlarda kilo
kaybettiren şok diyetler yine revaçta… Aslında; pek çoğumuz biliyor aç kalarak
kilo verilmeyeceğini… Fakat öyle bir yerleşmiş ki bu düşünce çoğu kez aynı
hataya düşmeye devam ediliyor.
Peki yaz
aylarına sağlıklı bir şekilde, formda girebilmek için neler yapmak lazım?
1-
Öncelikle
3 saat aralıklarla bir öğün yapmak gerekir. Çünkü bu süre kan şekeri
seviyesinin normal sınırlarda tutulmasını sağlıyor. Daha uzun süren açlıklarda
kan şekeri düşüyor ve önlenemez bir açlık duygusu ortaya çıkıyor, kendimizi
tutamıyoruz ve çok fazla yiyoruz. O nedenle 3 ana, 2-3 ara öğün idealdir.
2-
‘Sabah
kahvaltıyı kral gibi yapmak lazım.’ Sözü gerçek. İyi yapılmış bir kahvaltı tok
tutar, gün içindeki performansımıza olumlu etkisi vardır.
3-
Rafine
karbonhidratlar yerine; bol tahıllı, çavdarlı ekmekler, kepekli makarnalar,
kuru baklagiller tercih edilmelidir.
4-
Şekeri
hayatımızdan çıkarmalıyız. Şeker bir karbonhidrattır. Biz zaten, ekmekten,
sütten, meyveden yeteri kadar şeker alıyoruz, ekstra da basit şeker alarak
vücudu yormaya gerek yok.
5-
Tatlı
isteğini bastırmak için tarçın kullanın. Çaylarınıza, sütünüze, meyvelerinizin
üstüne tarçın ilave edin. Bir de midenizde herhangi bir şikayetiniz yoksa
yemeklere hafif karabiber serpin. İçerisindeki krom tatlı isteğini
bastıracaktır.
6-
Pişirme
yöntemleri de çok önemli. Kızartma, yağda uzun süre kavurmalar hem sağlık için
zararlıdır hem de kilo aldırır. O yüzden yağsız tavada ızgara, fırında veya haşlama
yöntemini kullanmaya özen gösterin.
7-
1
kilo sebze yemeğine 2 yemek kaşığından fazla sıvı yağ eklemeyiniz. Etli,
tavuklu yemeklere hiç yağ ilave etmeyin. Sıvı yağlar, katı yağlara göre
sağlıklıdır evet, fakat her çeşit yağın 1 gramı 9 kalori demektir.
8-
Mevsim
sebze- meyvelerinde günde en az 5 porsiyon tüketmeliyiz. Renkli sebzeler,
meyveler vitamin deposudur.
9-
Yaz
aylarında terlemeyle birlikte sıvı atımımız arttığı için, sıvı alımımızı
arttırmalıyız. Günde en az 2 litre su içmeliyiz.
10- Yemeklerinizi yavaş yavaş, uzun uzun
çiğneyerek yiyin.
11- Yemeklerden önce su içiniz veya
çorbayla öğüne başlayın ki; mide hacmi artsın, doyma hissi çabuk olsun.
12- Havalar güzel, her yer yemyeşil
,çiçekler açmış… Bu fırsatı kaçırmayıp haftada 3-4 gün en az 40 dakika bir
yürüyüş yapın. Fiziksel aktiviteyi çok abartmamak lazım, düzenli olarak
yapabileceğiniz bir aktivite türünü seçmek gerekmektedir.
Diyetisyen Başak Coşkun
Medilife Sağlık Grubu