MEDİLİFE BEYLİKDÜZÜ HASTANESİ - BEYİN VE SİNİR CERRAHİSİ BÖLÜMÜ

BOYUN FITIĞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER

BOYUN FITIĞI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUN.

BOYUN FITIĞI NEDİR?

Boyun fıtığı, boynumuzun kemikleri arasında bulunan ve görevi yükün dağılımında esnekliği sağlamak olan disk dediğimiz yapıların zamanla aşınarak veya yırtılarak sinir kanalı içine taşması ve bunun sonucunda sinir basısıyla beraber ortaya çıkan bir durumdur.

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir?
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boyun ağrısıdır. Hastalık ilerledikçe omuza, kola ve ellere vuran ağrılar oluşur.

Daha ilerlemiş vakalarda boyundan aşağı bütün vücudu etkileyebilir. Kollarda ve bacaklarda uyuşmalara, yürüme bozukluğu ve denge bozukluğu gibi şikayetlere sebep olabilir.

Boyun fıtığı tanısı nasıl konur?
Muayene ve gerekli tetkiklerin yapılması (MR) ile tanı konur.
EN ÖNEMLİ NEDEN DURUŞ BOZUKLUKLARIDIR.

BOYUN FITIĞININ SEBEPLERİ

Boyun fıtığına sebep olan en önemli sebep duruş bozukluklarıdır. Günümüzde benim gördüğüm en çok boyun ağrısı sebebi cep telefonu. İkinci sırada boyun pozisyonu bozuk olarak yapılan işler geliyor. 

Bilgisayar kullanırken boyun pozisyonuna çok dikkat edilmeli. Eğer boynu çok eğerek uzun süre çalışırsak ve düz olmayan pozisyonda, boynumuz yana dönükken uzun süre sabit kalırsak boyun eklemleri ve diskler zamanla dejenere olarak fıtıklara ve kronik boyun ağrılarına sebep olabilmektedir.

Ayrıca genetik yatkınlıklar, ağır kaldırmak, uzun süre ağır işlerde çalışmak, kaza veya yanlış hareketler boyun fıtığı sebepleri arasında sayılabilir.

Yanlış yastık seçimi boyun fıtığı yapar mı?
Sık sorulan sorulardan biri de bu. Yastık tercihi genelde fazla yüksek olmayan, boynun altını dolduracak yükseklikteki yastıkları tercih etmek gerekiyor. 

Önemli olan yastığın çok yüksek veya çok alçak olmaması. Kişinin rahat ettiği yastığı kullanması uygundur.

Klima boyun fıtığına neden olur mu?
Klima boyun kaslarında kasılmaya sebep olabilir. Kas kasılması uzun dönemde boyun fıtıkları açısından olumsuz değerlendirilebilir. Yani direkt klimadan boyun fıtığı olmaz ama klimanın yol açtığı kas kasılmaları boyun ağrılarını ve kronik dönemde boyun fıtığını etkileyebilir. Ama ana sebep değil tabi ki. 
TEDAVİ ŞEKLİ FITIĞIN DURUMUNA GÖRE BELİRLENİR.

BOYUN FITIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Boyun fıtığı tedavisinde ilk önce ilaçla tedavi ve istirahat önerilmektedir. Gerekli durumlarda Fizik Tedavi uygulamaları da ilk tedavi basamağını oluşturur. İlerlemiş vakalarda cerrahi yöntemler nihai tedavidir.

Boyun fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?
Günümüzde en çok kullanılan cerrahi yöntem Mikro cerrahi ile Diskektomi olup, Beyin Cerrahide mikroskobun kullanılmasıyla daha güvenli ve başarılı ameliyatlar yapılabilmektedir.

Bütün işlemi yapabilmek için bir kaç santimlik kesi yeterli olurken, hastaların büyük çoğunluğu hiç bir sorun yaşamadan günlük hayatına dönebilmektedir. Ameliyatların başarı oranı %100'e yakındır.

Boyun fıtığına masaj iyi gelir mi?
Bilen biri tarafından yapılan masaj az ilerlemiş boyun fıtıklarında veya kaslardan eklemlerden kaynaklanan boyun ağrılarında faydalı olabilir. Ama ilerlemiş boyun fıtıkları masajla düzelmez.

Boyun kütletmek tehlikeli mi?
Berberlerin veya başka birinin boyun kütletmesi ya da bazı insanlar kendi boyunlarını kütletmesi çok tehlikelidir. Disklerin birbirine kaynamasına, eklem kırıklarına, karotis (şah damarı) yırtılmalarına neden olabilir.
SİZE EN YAKIN HASTANEMİZ
Size en yakın hastanelerimizi görmek için lütfen bir bölge seçin.