UZM. KLİNİK PSK. HİLAL TUĞÇE BAŞ ANLATTI.

ÇOCUKLARDA OYUN TERAPİSİ

OYUN TERAPİSİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN FORMU DOLDURUN.

OYUN ÇOCUĞUN KENDİNİ İFADE EDEBİLDİĞİ BİR YOLDUR.

OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Oyun çocuğun somut ifade edebildiği bir dünyada baş etme yoludur.

Oyun terapi ise çocuğun davranışlarının pür kabullülükle olduğu ve kendini ifade alanı bulduğu bir psikoterapi ekolüdür.  Oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise çocuğun kelimeleri olur. Çocuk metaforlar ile konuşur.

Oyun terapisi, çocuğun sembolik oyun kurabildiği 2 yaş ile başlar. 11 yaşa kadar bir skalada dağılım gösterir.  

Oyun terapisi sorun olarak atfedilen her şey ile ilgilenir aslında. Fakat spektrum olarak değerlendirilen durumlarda ikincil bir destek sağlar ve başka bir alternatif bulunmalıdır.
TERAPİNİN OLMAZSA OLMAZ PARÇALARINDAN BİRİ DE ANNE VE BABADIR.

DENEYİMSEL OYUN TERAPİSİ NEDİR?

Deneyimsel oyun terapisi modelinde terapist ile çocuk arasında, neredeyse çocuğun ruhuna dokunabilecek kadar derin bir ilişki vardır.

Çocuk davranışlarının tümüyle kabul bulduğu, serbest çağrışımların olduğu bir alandadır. Terapist davranışları değiştirmeden, onu kontrol etmeye çalışmadan dinler, anlar ve izler.

Davranışlar ile değil, davranışın altındaki nedenlerle, çocuğun duyduğu ihtiyaç ile ilgilenir terapist burada.

Deneyimsel oyun terapisi, çocuğun doğum anına, anne karnına kadar dönebildiği, travmalar, bedende saklı tutulan kodlar ile de ilgilenir.

Deneyimsel oyun terapilerinin olmazsa olmaz parçalarından biri de anne ve babalardır.  Deneyimsel oyun terapisinde seanslar 45 dakika çocuk ile, 15 dakika anne ve baba ile yapılır. İhtiyaç durumunda anne ve baba ile yapılan seansın süresi uzatılabilir.

Anne ve baba ile çalışırken psikoeğitim, nerelerde zorlandıkları, terapistin oyun sırasında yakaladığı anlamlar, sınırlar, gidişat ile ilgili konular, anne ve baba tutumları çalışılır.