KADIN DOĞUM UZMANI OP. DR. BEDİA ZEYNEP YILDIRIM ANLATTI.

MENOPOZ DÖNEMİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

MENOPOZ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZİ SORUN.

MENOPOZ NEDİR?

Menopoz, doğurganlığın ve menstrüel döngünün bittiği, kadının bir yıl boyunca adet olmadığı süreçtir.

Adet döneminin düzensizleşmesi ile premenopoz dönemi başlar. Beklenen yaş aralığı 45-55 yaş arasıdır. 40 yaşın altında olduğunda erken menopoz, 50 yaşın üzerinde olduğunda ise geç menopoz denir.

Menopoz dönemi beklenen bir süreçtir. Nasıl ki genç kızlarımız 13 yaş civarında adet döngüsüne başlıyorsa, menopoz dönemi de tüm kadınların eninde sonunda yaşayacağı bir süreç olarak kabul edilebilir.

Beklenen yaş aralığı dışında görüldüğünde tedavi gerektirirken, 45-55 yaş aralığında görüldüğünde herhangi bir tedaviye gerek yoktur.

Menopoz dönemi neden olur?
Kadınlar erkeklerden farklı olarak belirli bir yumurta sayısı ile doğar. Bir süre sonra bu yumurtalar bitmeye başlar. Her kadında farklı yaşta görülebilen bu durum, genetik faktörlere, beslenmeye, yaşam tarzına göre değişebilir.

MENOPOZ DÖNEMİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Menopoz döneminin genel belirtileri
  • Adetlerin düzensizleşmesi
  • Ateş basması
  • Kilo almada kolaylaşma
  • Kilo vermenin zorlaşması
  • Duygu durum değişiklikleri
  • Stres
  • Etraftaki herkese lüzumsuz çatma
  • Hafif kafa karışıklığı
  • Anksiyete bozuklukları
 

Yalancı menopoz nedir?
Adet döngüsünün belirli bir hastalığa, kullanılan bir ilaca veya en çok da gebeliğe bağlı olarak kesintiye uğramasıdır. İleri yaş gebeliklerinde hastalar kendilerini menopoza girdim zannedebiliyorlar.

Menopoz döneminde hormon tedavileri zararlı mı?
Verilen hormon tedavilerinin belirlenen çok ciddi bir yan etkisi yok. Hatta meme kanseri olan hastalara bile menopoz sonrası hormon tedavisi yapılabiliyor. Yalnız bunların mutlaka doktor kontrolünde yapılmaları gerekli. Tedavi öncesi mutlaka ultrason ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilmeli, mamografi ve meme ultrasonu ile memelere de bakılması gerekir.

MENOPOZ DÖNEMİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Menopoz sonrası en çok dikkat edilmesi gereken şey beslenme. Menopoz döneminde kilo yatkınlığı artar. Tıpkı ergenlikteki gibi yağlanma olabilir.

Kemik yoğunluğuna ve kemik erimesine dikkat edilmeli. Gerekli durumlarda kalsiyum ve D vitamini takviyesi almak gerekebilir. Hafif tarzda olsa sporu mutlaka hayatınıza katın. Ateş basması ve mod değişiklikleri gibi durumlarda takviye gıdalar alınabilir.

Doğum kontrol hapları erken menopoza neden olur mu?
Doğum kontrol ilaçlarının erken menopoz yatkınlığını arttırdığı yönünde herhangi bir yayın yok. Doğum kontrol ilaçları güvenle kullanılabilir. Hatta istenmeyen gebeliklerden korunmak için kullanılmalı.

Menopoz sonrası oluşan kistler önemli midir?
Menopoz sonrası Kadın Hastalıkları ve Doğum kontrolleri sırasında saptanan herhangi bir kist bizim için önem taşımaya başlar. Çünkü doğurganlık döneminde tüm kadınlarda yumurta kistleri oluşur ve genellikle adet döngüsünün ortalarında çatlarlar. Ama menopoz sonrası yumurtalıklarda kist oluşumu beklenmez. Dolayısıyla menopoz sonrası yumurtalıklarda kist görünürse mutlaka takibinin yapılması gerekir.

Menopoz sonrası hamile kalmak mümkün mü?
Menopoz sonrası hamile kalmak gibi bir durum söz konusu değil ama menopozun tanımı doğru yapılmalı. Adet döngüsü düzensizleşmeye başladı, 2 ayda bir, 3 ayda bir adet görülme durumlarında gebe kalınabilir. Bir yıllık adet döngüsü kesintisi varsa artık gebelik şansı yoktur. Bu durumda korunma gerekmez. Cinsel istekte azalma olabilir. Bunun için takviye ilaçlar alınabilir.